Annonce

COLOURBOX61924742

Beredskaber slår alarm: ”Som et af de rigeste lande i den vestlige verden hænger det ikke sammen”


Halvdelen af landets beredskabschefer mener, at beredskaberne det seneste halve år har svigtet under en klimahændelse.

Annonce

Da en stormflod ramte Kolding i efteråret 2023, dækkede vandet biler op til taget, sommerhuse og butikker stod i vand op til en halv meters højde og flere hundrede husstande var uden strøm. Kommunen lavede en evaluering af forløbet, der slog fast, at kommunen slet ikke var forberedt på at håndtere stormfloden. Colourbox

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

Oversvømmelser, snestorme og ekstremt blæsevejr.

Det er blot nogle af de vejrfænomener, som brandfolk og beredskabspersonale har skullet håndtere bare i løbet af det seneste halve år. Og på grund af øgede konsekvenser af klimaforandringerne forventes der flere af den slags opgaver i fremtiden.

Men det er beredskaberne slet ikke gearet til. Det viser en rundspørge, som TV 2 har lavet hos landets 29 beredskabschefer.

Halvdelen mener, at deres beredskab indenfor det seneste år har oplevet episoder, hvor det har svigtet eller ikke har været gearet til en klimahændelse. 69 procent af beredskabscheferne er bekymrede for tingenes tilstand i deres beredskab.

”Klimahændelserne er her nu, og de er voldsomme. Det er ekstrem regn, stormflod og tørre somre, der kan føre til meget store naturbrande,” siger Jarl Vagn Hansen, der er formand for Danske Beredskaber, til TV 2.

”Beredskabets muskel kan simpelthen ikke følge med til at håndtere det.”

Læs også: Værste snestorm i 25 år: Sådan klarer hjemmeplejen den

Mere uddannelse og flere ressourcer
I FOA har man i mange år efterlyst et mere professionelt beredskab, der bygger på flere fuldtidsansatte brandfolk fremfor den store grad af frivillighed, som beredskaberne bygger på i dag. Det skriver formand for Teknik- og Servicesektoren i FOA, Thomas Brücker i et debatindlæg.

”Danmark er i dag det land i verden, der bruger færrest penge på beredskab pr. indbygger. Som et af de rigeste lande i den vestlige verden hænger det ikke sammen, og de problemer, vi ser nu, er blandt andet resultatet af denne forkerte prioritering af økonomien,” skriver han.

Både klimaforandringerne og den teknologiske udvikling giver udfordringer og flere opgaver – for eksempel slukning af brande i batterier fra elbiler og -cykler. Det kræver både mere uddannelse og flere ressourcer.

”I dag tager det seks uger at blive uddannet til brandmand. Det hvad enten man er fuldtidsprofessionel eller om man er frivillig. Det går simpelthen ikke.”

”Skal vi sikre et trygt og robust beredskab, skal der tilføres ekstra ressourcer. Skal vi have et beredskab, der kan løse de samfundsmæssige udfordringer, så kræver det mere uddannelse. Og de, desværre forudsigelige og tilbagevendende voldsomme vejrsituationer, gør, at beredskabet ikke alene kan være afhængige af frivilligt personale,” siger Thomas Brücker.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev